Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
ANAF a publicat in data de 03.10.2022 un material care contine o serie de intrebări și răspunsuri privind Ro_e_Factura.
Intrebare: O societate efectuează livrări intracomunitare și exporturi de bunuri care sunt încadrate în categoria produselor cu risc fiscal ridicat, potrivit Ordinul Președintelui ANAF nr.12/2022 privind stabilirea produselor cu risc fiscal ridicat, comercializate in relația B2B (OPANAF nr. 12/2022) și prestări de servicii, de manoperă asupra unor bunuri cu risc fiscal ridicat, primite spre prelucrare pe teritoriul României de la parteneri nerezidenți.
a) Există obligația transmiterii facturii în sistemul electronic RO eFactura, în situația descrisă, respectiv în situația în care cumpărătorul este un operator economic nerezident?
b) Se transmit în sistemul electronic RO e-Factura facturile de prestări servicii de manoperă asupra bunurilor cu risc fiscal ridicat, primite spre prelucrare pe teritoriul României de la parteneri nerezidenți?
Raspuns:
a) În cadrul tipului de relație B2B, obligația transmiterii facturii în sistemul național RO e-Factura, începând cu data de 1 iulie 2022, intervine doar în condițiile în care facturarea vizează livrări de bunuri (nu prestări de servicii), iar bunurile sunt considerate cu risc fiscal ridicat, încadrare realizată în baza reperelor menționate în anexă la OPANAF nr. 12/2012.
b) Facturile de prestări servicii de manoperă asupra bunurilor cu risc fiscal ridicat, primite spre prelucrare pe teritoriul României de la parteneri nerezidenți nu trebuie transmise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura conform prevederilor art. XXXVII din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (OUG nr. 130/2021).
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Intrebare: Un cabinet medical individual are obligația de a transmite facturi electronice prin sistemul național privind factura electronică RO eFactura către casele teritoriale de asigurări de sănătate?
Raspuns:
Obligația agenților economici de a emite facturi electronice și a le transmite prin intermediul sistemului național privind factura electronică RO e-Factura se aplică doar în cazul tranzacțiilor B2G efectuate în baza contractelor încheiate în temeiul actelor normative reglementate expres la art.2 alin.(1) lit.m) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, inmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea (OUG nr. 120/2021).
Tranzacțiile B2G efectuate în temeiul contractelor încheiate în baza altor acte normative decât cele prevăzute la art.2 alin.(1) lit.m) din OUG nr.120/2021 sau în temeiul unor contracte pentru care actele normative reglementate la art.2, alin. (1) lit.m) din OUG nr.120/2021 prevăd exceptări de la aplicare, nu fac obiectul obligației prevăzute la art.II din Legea nr.139/2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei
Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, respectiv operatorii economici nu au obligația să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura autorităților/entităților contractante începând cu data de 1 iulie 2022.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
Intrebare: Furnizorii persoane juridice nerezidente înregistrate în scopuri de TVA în România sunt obligați să transmită facturile emise pentru produse cu risc fiscal ridicat, începând cu data de 1 iulie 2022, prin intermediul sistemului electronic RO e-Factura?
Raspuns: Persoanele juridice nerezidente înregistrate în scopuri de TVA în România fie direct, fie prin reprezentant fiscal, au obligația, începând cu data de 1 iulie 2022, să trimită facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO eFactura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registrul RO eFactura.
Materialul integral se regaseste AICI.